Wednesday, 7 December 2011

Hikayat si Power Rangers

    Siapalah yang tak kenal dengan Power Rangers, dari yang kecil hingga yang tua, semua mengenalinya. anda tahu tak yang siri Power Rangers yang ditayangkan di TV1 di Malaysia dari dahulu sampai sekarang sudah mengambil tempoh 18 tahun. pergh.. seumur dengan adik saya kot.. hehe Salute la kt diorang. Nk tahu cerita sal Power Rangers ni tak? hehe..
    Power Rangers ni adalah siri TV kanak-kanak yang paling masyuk di dunia tau. Starting ny pada 1993 dengan kemunculan Power Rangers Mighty Morphin, kira Power Rangers tertua sekali diantara Power Rangers, dan Power Rangers mengandungi 16 musim semua, yang terbaru adalah Power Rangers Samurai. Pada asalnya, Power Rangers ini diilhamkan daripada siri TV FlashMan (Jepun) yang boleh kira, golongan-golongan Rangers penyelamat dunia yang paling awal sekali muncul di dunia, hehe. pastu, syarikat SABAN mengambil langkah untuk mencipta watak yang hampir serupa dengan jalan cerita dan konsep yang hampir sama tetapi lebih di khas kan kepada kanak-kanak di Amerika Syarikat, maka itu, tercipta la Power Rangers, dan sehingga sekarang, Power Rangers telah menyiarkan lebih daripada 700 episod di seluruh dunia. Walaupun konsep perwira rangers ni mula diperkenalkan oleh Jepun, namun, kebanyakan siri-siri seperti ini di Jepun tidak bertahan lama. Manakala, siri Power Rangers ini pula dapat mengekalkan peminatnya sehingga sekarang.
     Untuk filem pertama Power Ranger yang berjudul "Mighty Morphin Power Rangers; The Movie" yang ditayangkan pada tahun 1995 ini telah meraih keuntungan sebanyak $66,433,194. Disebabkan keuntungan yang berlipat ganda itu, Power Rangers pernah dinobatkan sebagai salah satu filem yang meraih keuntungan paling tinggi dalam sejarah perfileman dunia.

Mighty Morphin Power Rangers - 1993 to 1995

Power Rangers ZEO - 1996

Power Rangers TURBO - 1997

Power Rangers In Space - 1998

Power Rangers Lost Galaxy - 1999
Power Rangers Light Speed Rescue - 2000

Power Rangers Time Force - 2001

Power Rangers Wild Force - 2002

Power Rangers Ninja Storm - 2003

Power Rangers Dino Thunder - 2004

Power Ranger SPD - 2005

Power Rangers Mystic Force - 2006

Power Rangers Operation OverDrive - 2007

Power Rangers Jungle Fury - 2008

Power Rangers RPM - 2009

Power Rangers Samurai - 2011


sampai tu je kot. hehe, have a nice reading. Go Go Power Rangers.. (^_^.)

2 comments:

  1. Power Rangers upanya..:p xminat..:p

    ReplyDelete
  2. power rangers berdasarkan siri supersentai jepun

    ReplyDelete